055-5415132 info@enwij.nl

Koolstofmonoxide melders

Jaarlijks overlijden er in Nederland gemiddeld 15 personen door een koolstofmonoxidevergiftiging, honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolstofmonoxidemelder kan dit voorkomen.

Kleurloos, geurloos en levensgevaarlijk!

Koolstofmonoxide is een kleurloos, geurloos en giftig gas dat onder meer ontstaat door onvolledige verbrandingen. Koolstofmonoxide gas komt vrij bij vrijwel elke onvolledige verbranding van onder andere hout, kolen en gas. Dit maakt elke verwarmingsbron of heetwater apparaat zoals een boiler, geiser, cv-installatie of gaskachel een potentiele koolmonoxide bron. Een hardnekkig misverstand is dus dat koolstofmonoxide enkel in huishoudens ontstaat die voorzien zijn van oude toestellen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid benadrukt in deze dat koolmonoxide óók kan ontstaan in een huishouden waarin een moderne, goed afgestelde cv-ketel aanwezig is, ondanks jaarlijkse controles.

Ook niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen, verkeerde stookgewoonten of situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte kunnen leiden tot koolstofmonoxide.

Koolstofmonoxidemelder

Levensbedreigende situaties kunnen voorkomen worden door koolstofmonoxidemelders. Een koolstofmonoxidemelder of te wel een CO melder is een apparaat dat een alarmtoon afgeeft wanneer de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt. Koolmonoxide is een fractie lichter dan lucht en verspreidt zich daarom gemakkelijk met de luchtstromen door het pand heen. Het is dus van belang de melders op zorgvuldige ruimtes en plekken te plaatsen. Enwij adviseert u hier graag in verder.

Enwij biedt zowel standalone koolstofmonoxide melders aan, die u zelf kunt monteren, als koolstofmonoxide-melders gekoppeld aan uw inbraaksysteem. Door deze koppeling worden er extra alarmeringen afgegeven met een eigen, afwijkende, alarmtoon. Indien het inbraaksysteem is voorzien van een meldkamer doormelding, zal de meldkamer naast de reguliere meldingen tevens reageren wanneer er sprake is van een overmatige hoeveelheid koolstofmonoxide in de ruimte. Op deze manier wordt extra veiligheid verkregen.

ENWIJ: uw partner in techniek

Al sinds 1984 is Enwij de specialist op het gebied van beveiliging, zwak- en sterkstroom en communicatie. Als gecertificeerd installatiebedrijf installeert, levert en onderhoud Enwij gespecialiseerde beveiligingssystemen voor zowel particulieren als bedrijven, instellingen en organisaties in Apeldoorn en omgeving om zo maximaal comfort in zowel leef- als werkomgeving te creëren.

Enwij biedt oplossingen op maat en stelt daarbij hoge eisen aan kwaliteit; zowel wat materiaalkeuze als wat werkwijze en service betreft. Ervaren medewerkers denken van A tot Z mee en geven gedurende het gehele traject advies op maat.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op of vraag gelijk een offerte aan!